Egyptisk teaterdiva skriger i søvne

Café Mellemrummet, Nørrebro : 15 juni Kl 20.00

Asterions Hus (København):16. + 17. juni kl. 20.00

Teater Katapult (Aarhus): 20. + 21. juni kl. 20.00

NordKraft (Aalborg): 22. juni kl. 19.30

Egyptisk teaterdiva skriger i søvne

Den prisbelønnede egyptiske teaterdiva, Nora Amin, har oplevet det egyptiske forår helt tæt på.

Hun har mærket revolutionen på egen krop – og det har sat sine spor. Spor, der får hende til at

skrige i søvne, men også spor, der har inspireret hende til give sine oplevelser et kunstnerisk udtryk.

Nora Amin har brugt sine oplevelser til at skabe forestillingen ”The may be(s) of a evolution”.

Øjenvidne på tur

Nora Amins forestilling er en personlig øjenvidne beretning fra et land i forandring. Forestillingen giver revolutionen i Egypten, der for os virker så fjern, et kunstnerisk og fysisk udtryk. Et udtryk der tjener som et alternativ til den kommercielle fremstilling af begivenhederne, som vi normalt udsættes for i medierne.

 

Torsdag den 16. juni kl. 20.00 var vi 5. medlemmer af Selskabet i Asterions Teater for at se og op-leve den Alexandria baserede Egyptiske forfatter, danser og performance kunstner Nora Amin opfø-re sin forestilling The may(be)s of a Revolution.

Nora Amin udførte sin forestilling med kun 2 rekvisitter en stol, der bragte hende på lige fod med sit publikum og sine støvler, symbolet på aktivitet, de evigt rejsende nomader i mellemøsten og i Europa, han døde med støvlerne på, altså han var aktiv til det sidste.

For Nora Amin havde støvlerne en anden betydning, for hende var støvlerne et indelukke, der be-grænsede den frie udfoldelse, for Nora Amin blev støvlerne, det at smide støvlerne, symbolet på hvad der er sket i Egypten i det tidlige forår af dette år.

Nora Amin visualiserede særligt med sit ansigt, kropssprog og tale, den enorme lettelse det er, at få løftet et tungt åg af sine skuldre, men også frustrationen og det uvante ved nu selv at stå med ansva-ret for livet og eksistensen i en del af verden, der i så voldsom grad har været styret af identitetsko-dekser, der suverænt tildeler manden, patriarken, al magt og betydning.

Historisk set fornægtede mellemøstens folk andre folkeslags civilisationsudvikling, herunder enkelt-individets ret til en maksimal udvikling og demokratiske samlivsformer, det er det udviklingstrin mellemøstens folk nu skal igen med, det er en næsten uoverskuelig stor opgave, og det var derfor ikke mærkeligt at Nora Amin fokuserede på at beskrive nuet og ikke fremtiden.

Nora Amin legede med sit emne som katten med sit bytte, alt i hende var tændt og udtryksfuldt, det var en stor og god oplevelse at nyde hendes forestilling.

Jens J. Kähler                                                                                                                                  17.06.2011

Nora Amin sammen med publikum

Nora sammen med Moushira, Soher, P Kirk og...