“Vredens dag”

. Omfattende demonstrationer i flere egyptiske byer mod regeringen. Demonstrationerne, der både tæller unge og gamle, kristne og muslimer har stået på i flere dage og det kulminerer idag efter fredagsbønnen. Dagen kaldes af egyptere for vredens dag.  Iøvrigt er der planlagt en demostration i København Lørdag den 29/1.

. Fedag den 28/1, udgangsforbud indføres i Egypten fra Kl 18 til 08.

. Lørdag den 29/1. Omkring 200 egypptere deltog lørdag i en demonstration foran den egyptiske ambassade i København. 

. Ingen ved , hvad der nu skal ske i Egypten.

 

Religiøs fordraglighed på Tahrir pladsen

Revolution fra dag til dag

Tirsdag, 25. januar

Demonstrationerne begyndte den 25. januar 2011 i Kairo i nærheden af den Egyptiske højesteret og fortsatte til pladsen foran parlamentet. Store styrker af politi og sikkerhedskræfter indsatte vandkanoner og tåregas for at opløse demonstrationen. Der var også demonstrationer i Alexandria, al-Mansura og Aswan og Asyut.

Under demonstration i havnebyen Suez åbnede politiet ild mod demonstranterne. Derved blev to demonstranter dræbt. En 45-årig demonstrant døde af sine indre kvæstelser samme dag.

Onsdag 26. januar

Efter at tusinder af demonstranter over internettet åbenbart havde aftalt nye demonstrationer over de sociale netværker Facebook og Twitter, blev begge tjenester lukket af myndighederne.

Torsdag, 27. januar

Myndighederne meldte, at seks personer var dræbt og minst 860 demonstranter var arresteret.

Efter at aktiekurserne på den egyptiske børs i løbet af 15 minnuter faldt med 6,25 procent, blev al handel udsat.

Regeringen meddelte over de statslige radio og TV kanaler, at den egyptiske Folkeforsamling om søndagen ville beskæftige sig med fattigdomsbekæmpelse og en eventuel forhøjelse af mindstelønnen.

Om aftenen ankom Mohammed el-Baradei til Kairo, hvis præsidentkandidatur blev udsigtsløs på grund af at Mubarak ændrede forfatningen. El-Baradei tilbød ved sin ankomst at anføre en fredelig omstilling.

Fredag, 28. januar

Demonstrationerne i de store byers gader fortsætter med stigene styrke.

I den middelegyptiske by Beni Suef forsøger personer at storme to politistationer. Sikkerhedskræfterne skyder med skarpe skud og 17 mennesker bliver dræbt.

Lørdag, 29. januar

Plyndringerne, der før kun var i mindre omfang stiger. For at beskytte sig mod de kriminelle bander opretter beboerne i flere byer borgerværn. Mange af demonstranterne mener at regeringen bevidst forsøger at skabe kaos for at stille demonstranterne i et dårligt lys.

Demonstrationerne i de store byers gader fortsætter med stigende styrke og Ahmed Nazif, der har været premierminister i Egypten siden 2004 går af og Ahmad Schafiq bliver den nye premierminister. Men demonstranterne forlanger stadig at Mubarak går af.

I en fælles erklæring af statslederne fra Tyskland, Frankrig og Storbritanien opfordres Mubarak til at indføre frie valg.

Søndag, 30. januar

Om morgenen fortsætter protesterne på Tahrir-pladsen i Kairo.

De fleste af de udlændinge, der stadig opholder sig i landet forlader landet. Hærenheder rykker ind i de indtil nu ikke uroligshedsplagede feriebyer Sharm el-Sheikh og Al-Arisch.

Det ægyptiske militær overflyver med helikoptere og jagerfly Tahrir-pladsen i Kairo, for at overvåge demonstrationerne.

Demonstranter den 30. januar på Tahrir-pladsen

Tahrir-pladsen 1. februar med ca. 1 million demonstranter

Panserkøretøj, der den 30. januar er forsynet med slogans mod Mubarak

Mandag, 31. januar

Journalister beretter, at Tahrir-pladsen er indhegnet med pigtråd og dermed spærret for offentligheden. Politiet er igen i indsats, blandt andet med at regulære trafikken.

Om eftermiddagen meddelte en talsmand fra den ægyptiske hær i det statslige TV at demonstranternes krav er legitimt“ og bebudede, „ikke at indsætte magt mod det egyptiske folk“. „Meningsfriheden i fredelig form er garanteret for alle“, citerer det officielle nyhedsbureau Mena.

I Alexandria er der fortsat store demonstrationer med og den vigtige handelshavn er fortsat lukket.

Hæren forstærker indsatsen mod de talrige plyndringer. Omkring 450 personer anholdes og stilles for en militær domstol.

Tirsdag, 1. februar

I følge TV-stationen Al Jazeera demonstrerer der ca. 1. million mennesker i Kairos gader. Hæren sikrer præsidentens palads med pigtråd, for at forhindre demonstranterne i at trænge ind. Hæren lover ikke at andvende magt mod demonstranterne.

Om aftenen forkyndte Mubarak i en fjernsynstale, at han ikke vil genopstille til det næste præsidentvalg og vil iværksætte en dialog med de forskellige politiske grupper.

Onsdag, 2. februar

Efter Husni Mubarak tilbagetrædelsetale opfordrede hæren folk til slutte demonstrationerne, opstod der om eftermiddagen på Tahrir-pladsen voldelige sammenstød mellem demonstranterne og tilhængere af præsidenten. Hæren affyrede varselsskud og forsøgte at holde parterne fra hindanden. Egyptens sundhedsminister, Ahmed Hosni, siger, at en er dræbt og 403 såret under dagens uro. Om aftenen havde oppositionsdemonstranterne kontrollen over Tahrir-pladsen, mens tilhængere af præsident Hosni Mubarak fortsat var til stede i gaderne omkring om pladsen, hvor der var spredte sammenstød. 1.500 mennesker blev såret under sammenstødene i Kairo, mens tre mennesker mistede livet

Torsdag, 3. februar

Kampene mellem Mubarack-tilhængerne, og de prodemokratiske demonstranter er fortsat i nat, hvor to blev dræbt og syv såret af skud.

Oppositionsdemonstranterne på Tahrir-pladsen i Kairo tog om formiddagen fanger, som er mistænkt for at ville trænge ind på pladsen og blande sig med demonstranterne for at anstifte til uro og kamp. Demonstranterne hævdede, at de anholdte bliver fotograferet og registreret, hvorefter de de overgives til militæret.

Sidst på formiddagen oprettede militæret en 80 meter bred stødpudezone for at holde de rivaliserende demonstranter fra hinanden.

Vicepræsident, Omar Suleiman meddeler i det statslige tv, at Hosni Mubaraks søn Gamal Mubarak ikke stiller op til det næste præsidentvalg. Han afviser endvidere kravet om at præsident Mubarak omgående skal går af.

Egyptens øverste offentlige anklager udsteder udrejseforbud til tre ministre og flere tidligere embedsmand i det ledende regeringsparti. Samtidig blev deres bankkonti indefrosset.

Fredag, 4. februar

Omkring Tahrir-pladsen og på 6. Oktober-broen, er der fra om morgenen placeret soldater i kampdragter og bevæbnet med automatvåben. Soldaterne kontollerede adgangsvejen til pladsen for at forhindre Mubarak tilhængerne at komme ind på pladsen.

Oppositionsdemonstranterne barrikadere sig bag intermistiske vejspærringer, for at beskytte sig mod angreb fra Mubarak-tilhængere.

Demonstrationerne i og ved Tahrir-pladsen i Kairo på ‘Afgangens Dag’ med ca. 200.000 deltagere, som dagen i dag er blevet døbt, var fredelig, bortset fra stenkast om eftermiddagen i en sidegade mellem to grupper, der henholdsvis var for og imod Mubarak.

Lørdag, 5. februar

Militæret i Kario er tilsyneladende begyndt at holde de to stridende grupper mere adskilt. Før virkede hærens handlinger mere tilfældig. Der er ingen meldinger om sårede eller dræbte efter nattens skudepisoder.

Alle personer i den seks personer store styringskomite i regeringspartiet NPD lige under præsident Mubarak har forladt deres poster. Udskiftningen betød blandt andet et farvel til Mubaraks søn, Gamal Mubarak, som politisk leder i partiet.

Det egyptiske stats-tv melder om samtaler mellem Egyptens vicepræsident Omar Suleiman og oppositionslederne for at gennemgå, hvilke muligheder der er i lyset af den værste politiske krise i Egypten i 30 år. Det muslimske broderskab, der har været forbudt i Egypten siden 1954 og hidtil har nægtet at forhandle med landets politiske ledelse, vil også sidde med ved bordet.

Søndag, 6. februar

Samtalerne om det kommende præsidentvalg fortsætter og deltagerne er repræsentanter fra sekulære opositionspartier, uafhængige jurister, den koptiske forretningsmand Naguib Sawiris, en repræsentant for Mohammed el-Baradei og udsendinge fra Det muslimske broderskab. Tilstede var også regeringspartiet NDPs nye generalsekretær Hossam Badrawi. Resultaterne skulle ifølge det egyptiske statsfjernsyn være, at der oprettes en komite, der skal diskutere den nødvendige forfatningsreform.

Mandag, 7. februar lover den egyptiske regering at indlede en undersøgelse af offentlig korruption og valgsvindel.

Egyptiske koptere protesterer på Tahrir-pladsen den 9.februar 2011

Tirsdag, 8. februar deltog mere end 250.000 i demonstrationerne på Tahrir-pladsen. Oppositionen kræver stadig, Mubaraks afgang, grundlovsændringer, der tillader et retfærdigt præsidentvalg, løsladelse af politiske fanger og et nyt parlament. I Al-Mansura, Ismailia og Suez demonstrerede ligeledes tusinder af mennesker. Samtidig udbrød der flere steder i Egypten strejker.

Onsdag, 9. februar var Tahrir-pladsen igen fyldt med egyptiske demonstranter. Hundredvis af demonstranter blokkerede indgangen til landets parlament. Demonstrationen forløbt fredeligt trods regeringstroppers forsøg på at beskytte bygningen.

Torsdag, 10. februar blev der om eftermiddagen bekendt, at den egyptiske hærledelse har afholdt et møde uden deres øverstkommanderende Husni Mubarak. Mubarak holdt en tale til nationen, hvor han gjorde det klart, at han ikke vil træde tilbage som præsident. I stedet bekendtgjorde han, at vicepræsidenten, Omar Suleiman, vil overtage flere opgaver.

Fredag, 11. februar har demonstranterne, ifølge nyhedsbureauerne, døbt dagen i dag ‘Vredens Dag’ og har indkaldt til generalstrejke.

Militæret garanterede tidligt på dagen, at de demokratiske reformer, der er lovet siden oprørets begyndelse, vil blive blive gennemført. Blandt andet er oppositionsbevægelsen lovet et frit og fair præsidentvalg til september.

Ifølge den egyptiske vicepræsident Omar Suleiman har Husni Mubarak trukket sig fra præsidentposten. Meddelelsen vakte jubel blandt de egyptiske oppositionsdemonstranter på Tahrirpladsen i Kairo og i resten af Egypten.

Hæren har nu taget magten i landet og lederen af de væbnede styrkers øverste råd den 75-årige feltmarskal Mohamed Hussein Tantawi fungerer nu som Egyptens præsident.

Lørdag, 12. februar mødte de egyptiske avislæsere for første gang en regeringspresse, der skrev noget helt andet. Avisen Al-Ahram skriver f.eks på sin forside: “Folket væltede regimet. Egyptens ungdom tvang Mubarak til at gå af”.

Demonstranter og også egyptere, der ikke var med i fredagens skelsættende demonstration, har natten igennem festet på Tahrir-pladsen. Fyrværkeri oplyste natten over Kairo, og over hele Egypten blev oppositionsdemonstranternes sejr fejret.

Søndag 13. februar Ifølge nyhedsbureauet Reuters, dannede soldater om morgenen ring om de tilbageværende demonstranter på Tahrir-pladsen i Kairo og for første gang i 14 dage passerede trafikken pladsen.

På det egyptiske stats-tv blev der oplæst en erklæring fra det øverste militære råd, at en komité skal udarbejde et udkast til en ny forfatning for landet, der siden Mubaraks magtovertagelse i 1981 har været underlagt en militær undtagelsestilstand.

I en overgangsfase vil Egypten blive styret af den regering, som Hosni Mubarak udpegede i sidste måned, men alle love skal derefter godkendes af militærstyret.

Mandag. 14. februar beordrede militæret de sidste demonstranter på Tahrir-pladsen til at forlade stedet.

Fra Wikipedia